Gyalogtúrák


Válassz évszámot

2011 |
 2010 | 2009

Évzáró túra
2009.11.15.

Az eddigi legkisebb létszámmal vágtunk neki az idei ötödik általunk szervezett gyalogtúrának. A terv a Börzsöny legmagasabb pontjának, a Csóványosnak a meghódítása volt.

Kismarosról Királyrétig az utat az 1893-ban létesített kisnyomtávú vasúttal tettük meg. Akkoriban a fa szállítás megkönnyítése céljából építtette Gróf Franken-Siersttorpff János, porosz születésű földbirtokos.


A királyréti erdei vasút

Királyréten remek, napsütéses idő fogadott minket. A kb. 8 km-es utunkat a 700 méterrel magasabban fekvő Csóványos felé a kék négyzeten kezdtük meg. Először a horgásztavat, majd a Bajdázói-tavat érintettük. A tótól nem messze található egy külszíni kőfejtő és a tavakat tápláló Petőfi-forrás.

Időközben áttértünk a kék kör jelzésre és az emelkedő jó részét leküzdöttük az Égés-tetőig (827 m), ahol már a napsütés ködre váltott. Út közben több foltos szalamandrát is láttunk, mely hazánkban is védett faj. Közeledve a csúcshoz egyre sziklásabbra váltott a terep, mely a 18-19 millió évvel ezelőtti vulkántevékenység terméke. Itt már több hófoltot is láthattunk.


Foltos szalamandra

Felérkeztünk a 938 m magas hegycsúcsra, ahol egy geodéziai torony áll, mely kilátóként is szolgál a turistáknak. Még mindig felhőben voltunk, de reménykedtünk, hogy a torony tetejéről azért lesz némi kilátás. Mire felértünk már kezdett néhol előbukkanni a táj, de a hideg és az erős szél miatt nem maradtunk túl sokáig, egy videót viszont készítettünk.

Leszállt a köd

Lefelé a kék jelzésen jutottunk el a Foltán keresztig egyre tisztább időben. Innen ismét a kék négyzet jelzésen folytattuk utunkat és jutottunk le egészen a Spartacus kulcsosházig, mely a Szén-patak völgyében fekszik. Királyrétig aszfalt úton haladtunk, de még mielőtt visszaértünk volna a kiinduló pontunkra, megnéztünk egy, a XVIII. században használt vasércbánya táróját. Szerencsére fel voltunk szerelkezve elemlámpával, így végig tudtuk járni az egykori bányajáratot.

A vasércbányában

A túra során 17 km-t tettünk meg 800 m szintemelkedéssel. A következő szervezett túra tavasszal várható, a Peti által készített képeket itt tudjátok elérni.
Éjszakai túra
2009.10.09.

Első alkalommal rendeztünk éjszakai túrát. Egy pénteki napon, este 7-kor találkoztunk a kollégium aulájában. Egész sokan összegyűltünk, 17-en indultunk el a Gellért téri buszmegállóba. 

A túrát a Hármashatár-hegy mellől, a Fenyőgyöngye étteremtől kezdtük meg. Első állomás az Árpád-kilátó volt, melyet kevesebb, mint fél óra alatt értünk el az Országos Kéktúra útvonalán.

Budapesti éjszaka az Árpád-kilátóból

Innen folytattuk utunkat a kéken, de Hűsvölgy előtt letértünk balra és a sárga jelzésen megmásztuk a Nyéki-hegyet.  A lakott területet elhagyva megkezdtük a túra leghosszabb emelkedőjét, a Nagy-hárs hegyet. Itt a Kaán Károly-kilátóból csodálhattuk meg Budapest és a környező települések fényeit. A következő állomás a János hegyi Erzsébet-kilátó volt, itt tartottunk egy hosszabb pihenőt, mivel még volt időnk a busz indulásáig.

Az Erzsébet-kilátó

A Normafa innen már csak 20 percre volt, itt még utoljára gyönyörködhettünk egyet az éjszakai panorámában, mielőtt felszálltunk volna az éjszakai buszra.

A túráról további képek itt találhatók.Túra Csobánkáról Dobogókőre
2009.09.20.
 

Harmadszor rendezetünk gyalogtúrát, ezúttal Csobánkáról indultunk. Tavasszal már volt kettő túránk, első alkalommal a Börzsönyben jártunk, akkor a Hegyes-tetőt másztuk meg. A következőn Piliscsabáról mentünk Pilisszentkeresztre, érintve a hegység legmagasabb pontját, a Pilist (756 m).

 

Vasárnap reggel 9-kor volt a találkozó a Vásárhelyi koli aulájában. Innen tömegközlekedéssel jutottunk el Csobánkára, ahonnan egy korsó csapolt sör elfogyasztása után vágtunk neki 18 km hosszú utunknak.

A zöld jelzésen keztük meg utunkat, mely a Hosszú-hegy gerincén haladt, ahonnan időnként szép kilátás nyílt a Budai-hegységre.  Mikor elértük a főutat balra lesétáltunk Pilisszentkeresztre, ahol kisebb pihenőt tartottunk.Innen az Országos Kéktúra útvonalán végigjártuk a Dera patak festői szurdokvölgyét, majd letértünk a kék+ jelzésre és megmásztuk a Kopasz-hegyet (563 m), itt a favágók által az útra döntött fenyők nehezítették a meredek kaptatót.Rátértünk a sárga jelzésre és Dobogókő felé vettük az irányt. Itt volt egy kisebb eltévedésünk, de végül sikeresen visszataláltunk a túristaútra. Dobogókőn remek panoráma fogadott minket a Dunakanyarral.

 

A túráinkról készült fotókat a képek menüpont alatt találjátok.

A következő túránk Októberben lesz, figyeljétek a honlapot és a plakátokat!Túra a Pilisben
2009.03.28.

Képes beszámoló a túráról:


Túra a Börzsönyben
2009.02.28.

Képes beszámoló a túráról:Comments